Energielabel

Energielabel: label uw woning!

De onlangs in werking gestelde Europese richtlijn ten aanzien van het hanteren van energielabels wijst er op dat bij bouw, verkoop en verhuur van een gebouw of woning op het moment van transactie een energielabel (energieprestatiecertificaat) aanwezig zijn. Het energielabel is gebouwgebonden en geeft, op basis van een berekening, informatie over de hoeveelheid energie die bij gestandaardiseerd gebruik van dat gebouw nodig is. Het betreft gebouwgebonden energiegebruik voor verwarming, warmwatervoorziening, verlichting, ventilatie en koeling.

Het energielabel is maximaal tien jaar geldig.

Dankzij de invoer van het energielabel wordt direct duidelijk hoe energiezuinig een gebouw is.  Dit geeft, op basis van een berekening, informatie over de hoeveelheid energie die bij gestandaardiseerd gebruik van dat gebouw nodig is. Het betreft gebouwgebonden energiegebruik voor verwarming, warmwatervoorziening, verlichting, ventilatie en koeling. Het energielabel is maximaal tien jaar geldig.

De energieprestatie van het gebouw wordt weergegeven in een energie-index en in een gestandaardiseerde energieklasse (A t/m G en kleuren). Zeer energiezuinige gebouwen hebben een A en zijn heldergroen, zeer onzuinige panden hebben een G en zijn felrood. Dit is te vergelijken met de energielabels die in de witgoedsector worden gehanteerd (bijvoorbeeld bij koelkasten). Daarnaast geeft het energielabel bij bestaande bouw een lijstje met mogelijke maatregelen die de energieprestatie van het gebouw kunnen verbeteren. Het energielabel is 10 jaar geldig.

De invloed op de waarde van de woning

Doordat nieuwe huurders/kopers meer op dit soort aspecten zullen letten, zal dit grote gevolgen kunnen hebben voor de woningmarkt. Goedkope woningen met een hoog energiegebruik zullen minder snel nieuwe huurders/kopers vinden. Voor de eigenaren van woningen betekent dit dat woningen goedkoper verhuurd / verkocht moeten worden of de eigenaren van deze woningen moeten eerst energiebesparende maatregelen uit laten voeren. Uiteindelijk zal deze maatregel van invloed zijn op de prijzen van woningen.